Adriana Vilagoš, velika nada srpske atletike: Koplje leti preko sveta

Na takmičenju u Sremskoj Mitrovici sprava pala na daljinu od čak 68,76 metara.

Koplje Adriane Vilagoš, šesnaestogodišnjakinje iz Malog Iđoša, još jednom je preletelo svetski rekord. I to ne za centimetar ili dva, koliko je u atletici često sudbonosno, nego za čak 2,86 metra.

Na Zimskom kupu u bacanjima u Sremskoj Mitrovici, hitac koplja, teškog 500 grama, najvećeg atletskog talenta koga u ovom trenutku ima naša zemlja, dosegnuo je dužinu od 68,76 metara. Rezultat u koji niko od prisutnih nije mogao da poveruje.

Verujte, ni sada, nedelju dana posle takmičenja, mi ne možemo da poverujemo kakvo bacanje je imala – u dahu za naš list priča Đerđi Vilagoš, majka i trener mlade atletičarke. – Prvo bacanje joj je bilo oko 58 metara, a kada je drugi put bacila, videli smo da je znatno duže. Međutim, sa mikrofona smo čuli samo osam i ništa nam nije bilo jasno. Tek kada smo videli tablu sa rezultatom ostali smo bez reči.

BACALA I DISK ZBOG EKIPE

Na takmičenju u Sremskoj Mitrovici, da bi donela bodove, ona je za svoju ekipu bacala i disk. Iako do sada to nije radila, osvojila je peto mesto, a SAK iz Sente je ekipno bio drugi.

Pre odlaska na takmičenje, prvo u konkurenciji mlađih juniorki, Adriana, inače članica SAK iz Sente, želela je da premaši dužinu od 65,90 m, koliko je iznosio prethodni svetski rekord.

U sjajnoj je formi i priželjkivali smo bar 66 metara. Znala sam da to može, ali ona je još jednom pokazala koliki je zaista njen kapacitet i bacila dužinu koju niko nije mogao ni da očekuje – dalje priča majka. – Tehnički je to bilo veoma dobro bacanje, uprkos podlozi, koja je, zbog uporne kiše, bila izuzetno klizava.

Iako je presrećna zbog uspeha, Adriana ne spava na lovorikama. Svakodnevno trenira u rodnom Malom Iđošu, kako na fudbalskom terenu, tako i u zatvorenom, u fiskulturnoj sali OŠ „Adi Endre“.

– Ona trenira vredno i posvećeno kao da ništa nije bilo, i na svakom treningu daje svoj maksimum – ponosno ističe Đerđi. – Čekamo da nam urede zaletište na terenu i zato sada treniramo uglavnom u fiskulturnoj sali, koju su nam ustupili na korišćenje i kada škole ne radi. Na tome smo veoma zahvalni, jer možemo da treniramo i vikendom i tokom raspusta. Pred nama su brojna takmičenja i mitinzi, u aprilu počinjemo pripreme, ali ćemo zbog situacije sa virusom videti na koja ćemo takmičenja moći da idemo. Voleli bismo da u julu odemo na Evropsko prvenstvo u Italiju, ali i to je sada pod znakom pitanja.

Kako smo ranije pisali, Adriana već više od devet godina trenira rukomet u RK Jadran iz Feketića, a u svet atletike zakoračila je pre šest godina, sasvim slučajno, na jednom školskom takmičenju, gde se oprobala u bacanju vorteksa. Kada je videla koliki je talenat, pod budnim okom majke, Adriana je počela intenzivnije da trenira i počeli su da se nižu sjajni rezultati. Jedan po jedan padali su državni rekordi.

Kada je počinjala umesto koplja vežbala je s metlom, dok od mesne zajednice Mali Iđoš nije dobila koplje. Tada je vežbala u svom dvorištu na prostoru dužine oko 30 metara. Ali vrlo brzo, već posle mesec dana treninga, ono je često preletalo u dvorište policijske stanice.

Sada je nemoguće da to radi, odletelo bi u Krivaju – šaleći se kaže ponosna majka, koja je zbog talenta svog deteta završila za atletskog trenera. – Drago mi je što vidim kako ne odustaje, kako uživa u svakom treningu, a pored uspeha na terenu, ona pohađa Gimnaziju „Dositej Obradović“ i u dnevniku ima sve same petice. U svemu što radi ona teži najboljem. Raduje me što je takva.

ADRIANINI REKORDI

  • PIONIRKE (14 godina) 59,69 (Osijek) 21. april 2018.
  • PIONIRKE (15 godina) 64,73 (Split) 27. april 2019.
  • MLAĐE JUNIORKE (16 godina) 68,76 (S. Mitrovica) 7. mart 2020.
  • MLAĐE JUNIORKE (17 godina) 68,76 (S. Mitrovica) 7. mart 2020.

Sremski Portal / novosti.rs / Foto: ASS (Adriana sa majkom Đerđi Vilagoš pored table sa novom dužinom)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.