Krojačka radnja podmirila šidsku opštinu maskama i vizirima

Samostalna krojačka radnja „Čeman“ iz Šida napravila je i donirala zaštitne vizire Štabu za vanredne situacije opštine Šid, ali je pre toga podmirila celu šidsku opštinu maskama, a dosta toga otišlo je i dalje. Miloš Čeman, koji je u tom poslu već 40 godina kaže za naš list da je prvog dana vanrednog stanja uzeo svoj materijal i počeo sa šivenjem maski.

Do sada smo sašili više od 10.000 maski, koje su stigle i do Šapca, Novog Sada, a i celu našu opštinu smo podmirili- kaže Čeman. –Sad smo počeli i da pravimo vizire i do sada smo 40 poslali u Novi Sad, zemunsku bolnicu, predali za naše komunalce, radnike „Vodovoda“… ne vodim evidenciju.

Ova krojačka radnja je maskama opremila sve volontere Šida. Komandant Štaba za vanredne situacije Šid Zoran Semenović zahvalio se majstoru Čemanu, koji je, prema njegovim rečima, bezuslovno i bezrezervno pomogao ne samo svoju sredinu već mnoge druge opštine, preduzeća i ustanove.

Našim sugrađanima smo delili prva tri dana i preduzećima i radnicima koji moraju da rade, zaista ne mogu da ispratim ko je sve dobio maske, ali važno mi je da kažem da nijednu nismo naplatili, iako su nam nudili novce i bilo je poziva onoliko, ali niko nije smeo prodati nijednu masku – izričit je Čeman. Maske šijemo od prvog dana, jer smo imali sve neophodno, pamuk, mašine, ali i volju. Pre toga najviše smo šili auto-presvlake, dok je bilo posla, koji smo brzo okrenuli i radimo dokle izdržimo, malo je bilo naporno ovih dana.

Miloš Čeman ima 63,5 godine, a znao je i do dva ujutru da šije maske, kako bi na vreme stigle svima kojima su potrebne.

U početku je bilo stravično, jer imam dosta godina, pa sam šio do kasno u noć, kad više ne mogu da izdržim, sada je već malo lakše, stabilizovalo se, jer smo podmirili našu opštinu i počeli da pravimo i vizire, koje su juče preuzeli radnici „Vodovoda“ – kaže Miloš.

On dodaje da su se zahtevi povećali, u smislu da su počeli da traže određene boje.

Sad zovu da traže posebne boje, jer sam ja i modni krojač, pa sam napravio maske u 20 – 30 dezena- kaže Miloš.

U toku našeg razgovora telefonom, Miloša Čemana su pozvali i mladi iz pozorišta, koji su se takođe uključili u akciju šivenja maski, i tražili još traka, koje im je on prethodno poklonio.

Foto: Privatna arhiva

Oni misle da mi trake kupujemo, ali imamo mašinu za pravljenje traka. Sami proizvodimo, već smo im dali i naravno da ćemo još, koliko god da im treba. Reč je o trakamo od tri centimetra, a pošto imamo mašinu za proizvodnju, mene to izađe duplo jeftinije- kaže Miloš Čeman. –Išli smo i da obučimo tu decu, da im pokažemo kako se to radi, a skrojili smo i za njih, oko 1.500, 2.000 maski, devojka koja radi kod mene i ja, dok sam drugima rekao da ne dolaze na posao. Devojka se javila da hoće da volontira, ko hoće da radi, može, ali i to se mora znati, jer radimo sa industrijskim mašinama. Radimo to malo drugačije, ipak sam u poslu dugo i spremam se za penziju.

Miloš Čeman je još jedan od primera da su heroji svuda oko nas i da svako može u svom domenu da pomogne u danima sveopšte strepnje pred nevidljivim neprijateljem.

Viziri i maske za policajce

Samostalna zanatska radnja „Čeman“ donirala je Štabu za vanredne situacije opštine Šid nekoliko hiljada zaštitnih maski i vizira, a Štab je doneo odluku da određenu količinu prosledi za zaštitu policajaca. Komandant Štaba Zoran Semenović juče je uručio 100 zaštitnih maski i 10 vizira Policijskoj stanici Šid.

Zahvaljujem se svim privrednicima i sugrađanima koji svakodnevno pokazuju humanost i solidarnost i doniraju ono što mogu, bilo da su u pitanju maske i viziri kao što je sada slučaj, ili opremu hranu i slično- rekao je Semenović.

Sremski Portal / Dnevnik / Maša Stakić / Foto: Privatna arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.