Miroslav Aleksić iz Vrbasa dobitnik Višnjićeve nagrade

Pesnik iz Vrbasa Miroslav Aleksić dobitnik je Višnjićeve nagrade za životno delo, za 2020. godinu, koju dodeljuje Kulturni centar Šida. „Miroslav Aleksić je jedan od naših najistaknutijih savremenih pesnika.

Tri i po decenije je prisutan na srpskoj književnoj sceni. Njegovu poetiku odlikuje samosvojnost izraza i može se reći da ne sledi ni jedan od magistralnih poetičkih pravaca u savremenom srpskom pesništvu. Reč je o pesniku kulture koji u svojoj poeziji spaja tradicionalno i moderno, istoriju i svakodnevicu, biblijske i antičke motive sa savremenim egzistencijalnim dilemama”, navedeno je u obrazloženju žirija za dodelu nagrade koja nosi ime po Filipu Višnjiću, slepom pesniku Prvog srpskog ustanka.

Aleksić je član Udruženja književnika Srbije, Društva književnika Vojvodine i Društva novosadskih književnika. Objavio je knjige pesama: Zigurat (1986), Popik ili čug (1990), Nema voda (1994) i Oskudno vreme (2016). U Moskvi je 2017. izašao izbor Aleksićeve poezije pod naslovom Lavirint, dvojezično na ruskom i srpskom jeziku. Poeziju, prozu i književnu kritiku objavljivao je u listovima i časopisima, a Aleksićeve pesme zastupljene su u dvadesetak antologija i izbora poezije.

Laureati Višnjićeve nagrade, ustanovljene 2001. godine, do sada su bili najpoznatiji savremeni srpski pesnici, poput Matije Bećkovića, Dobrice Erića, Milovana Vitezovića, Pere Zupca i drugih.

Sremski Portal / Dnevnik / Foto: Privatna arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.