Najbolja fruškogorska vina već ocenjena

Treći po redu Festival fruškogorskih vina održaće se na Vidovdan, 28. juna na platou ispred Kuće Vojnovića u Inđiji od 19 do 23 časa.

Festival organizuju Udruženje ljubitelja vina Inđija u saradnji sa Skupštinom opštine i Turističkom organizacijom.

Festival koji će okupiti najprestižnije vinarije sa ovog područja, otvoriće predsednik opštine Vladimir Gak. Najbolji vinari biće nagrađeni peharima i priznanjima.

Prvobitno je planirano da se manifestacija održi 6. juna, ali je pomeren za kraj avgusta, međutim, treći datum je obradovao sve ljubitelje dobrih vina, a organizatori su smatralu da kraj avgusta nije pogodan za smotru vina, pošto u to vreme već uveliko počinje berba nekih sorti grožđa.

Vina su ocenjena 1. juna i to najbolja bela, crvena, roze i bermet za koje je dospelo 116 uzoraka, što je najviše do sada. Žiri u kojem su Vuk Vuletić, Ivan Nikolić, Predrag Gavrilović, enolog Jovica Urošević i Slavko Resman, te novinar Nenad Andrić, ocenio je vina. Zlatne ocene u kategoriji belih vina zaslužila su vina Morava vinarije Majorski iz Stare Pazove, suvinjon blank vinarije Vojnović iz Begeča i Palava vinarije Komazec iz Inđije. Sva vina su iz 2019. godine.

U kategoriji crvenih vina dodeljena su dva zlata- vinarijama Aven i Komazec iz Inđije. Najbolje roze vino takođe dolazi iz vinarije Komazec, dok je od sedam uzoraka bermeta, čak šest prvoplasiranih iz Inđije, ali samo su tri ponele zlato. Mnoge vinarije nagrađene su srebrom i bronzom.

Osim izložbe i zabavnog programa za posetioce, proizvođači vina imaće priliku da prisustvuju i vinskoj radionici „Carstvo šardonea” koju će održati najbolji somelijer Balkana Vuk Vuletić u 17 časova u sali Skupštine opštine Inđija.

Svi posetici imaće priliku da degustiraju i kupe fruškogorska vina. Inđija za sada broji 12 registrovanih i više neregistrovanih vinarija, kao i malih proizvođača, koji se sve više probijaju na tržištu. Najveća po zasadima vinove loze je vinarija Sokolov zamak iz Beške sa 70 hektara pod zasadom, a za njima slede zasadi Atelje vina Šapat u Novom Slankamenu sa 10 hektara, vinarija Komazec i mnoge druge.

Sremski Portal / Dnevnik / Foto: Dnevnik, sremskevesti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.