Najviše ulaganja u infrastrukturu

U Mesnoj zajednici „Zasavica 2“  u prethodnom periodu pretežno se radilo na putnoj infrastrukturi, pa su tako neki od najvećih projekata u ovoj oblasti, a na teritoriji Severne Mačve bili upravo vezani za ovu zajednicu.

Prema rečima predsednika iste Miroslava Marića, Zasavica je prilično malo selo, ali to ne znači da se kvalitet života njenih stanovnika ne može na razne načine poboljšati i približiti onom u gradu, čemu se na kraju krajeva i teži.

Predsednik mesne zajednice „Zasavica 2“, Miroslav Marić

Iako smo mala mesna zajednica maksimalno se trudimo i angažujemo oko postavke prioriteth projekat i obezbeđivanja sredstava  za realizaciju istih, a naravno uz svesrdnu podršku lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica. U protekloj godini što se tiče ulaganja u MZ „Zasavica 2“ najviše pažnje je posvećeno infrastrukturi s obzirom da se naša mesna zajednica razvija posmatrajući sa turističkog, te funkcionalnog aspekta, pa je tako u tom smislu realizovano nekoliko zaista velikih projekata značajnih za naše selo- kaže Marić.

On podseća da je upravo prošle godine potpuno rekonstruisan put koji spaja Mačvansku Mitrovicu i Zasavicu 2.

„Što se tiče tog projekta, mislim da ne treba puno objašnjavati koliki je njegov značaj. Svi koji su bar jednom saobraćali pomenutom deonicom bili su svedoci izuzetno lošeg stanja u kojem se put nalazio, a sada tu imamo potpuno drugu priču, odnosno kompletno rekonstruisan i što je izuzetno važno proširen put, koji je neuporedivo bezbedniji i umnogome olakšava komunikaciju sela sa Mačvanskom Mitrovicom, a zatim i ostalim mestima“, objašnjava predsednik mesne zajednice.

Izgradnja biciklističke staze koja takođe spaja Mačvansku i Zasavicu doprinela je povećanju broja turista, s obzirom da je cikloturizam sve popularniji, kako u svetu, tako i kod nas.

“Pored toga što je staza uticala da se broj turista koji posećuju naše selo, tačnije Specijalni rezervati prirode “Zasavica” poveća, ovaj projekat značajan je i sa bezbednosnog aspekta, jer veliki broj naših meštana svakodnevno koristi bicikli kao prevozno sredstvo do grada, odnosno Mačvanske Mitrovice, a i obrnuto. Zahvaljujući stazi koja je dovoljno udaljena od puta i oni su sada bezbedniji “, kaže Marić.

Tokom prethodne godine radilo se svakako i na šljunčenju atarskih puteva u cilju olakšavanja poljoprivrednicima da dođu do svojih njiva i obave poslove u polju.

“Pored navedenih infrastrukturnih radova, od velikog značaja je bilo i opremanje naše osnovne škole kompjuterom,  zatim moram pomenuti nabavku grejnih tela (panelnih radijatora) za potrebe seoske zdravstvene ambulante, kao i opremanje spomen sobe lovačkog doma potrebnim inventarom. Tradicionalno u saradnji sa Agencijom za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica i lokalnom samoupravom obezbeđena su i sredstva za proslavu Svetog Save u školi gde su pored paketića za svu decu, predškolsku i školsku, obezbeđeni i prigodni pokloni za najbolje učenike”, kaže Zasavčanin.

Što se tiče ulaganja u tekućoj godini on dodaje da je sasvim izvesno da će se pristupiti asfaltiranju dve kraće ulice u selu u dužini od oko 100 metara, kao i da se nada da će, ukoliko to finansijske mogućnosti budu dozvolile, biti uređena saoska deponija i nastavljena izgradnja biciklističke staze i dalje kroz selo, sve do rezervata.

Sremski Portal / Ozon.rs / Foto: Ozon.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.