Ne radi mnogo malih firmi u Staroj Pazovi

Opštinski štab za vanredne situacije Opštine Stara Pazova počeo je podelu paketa najugroženijim kategorijama stanovništva, penzionerima sa primanjima do 30.000 dinara i korisnicima socijalne pomoći, po spiskovima iz PIO fonda i Centra za socijalni rad.

Već je podeljeno 2.000 paketa namirnica korisnicima socijalne pomoći. Opština je obezbedila namirnice za 10.000 paketa za šta je izdvojeno preko 15 miliona dinara, čulo se na sednici Opštinskog štaba, kao i da su volonteri krenuli sa isporukom paketa, a da čitav posao treba da završe u narednih desetak dana.

U ovoj sremskoj opštini su sve kulturne manifestacije i programi stopirani nedelju dana pre uvođenja vanrednog stanja, potom i sva druga masovna okupljanja. Veliki broj malih firmi i zanatskih radnji u opštini, koja je poznata po maloj privredi, sada ne radi, a rade sve firme čiji su proizvodi i usluge neophodni i u uslovima vanrednog stanja.

Od 15. marta radi kontakt centar u kojem je do sada zabeleženo oko 5.000 razgovora sa građanima, kažu i dalje im se u proseku javi 300 građana dnevno. Zabeležili smo primer humanosti i solidranosti građana ove opštine jer su mnogi pojedinci pa i firme koji su prekinuli sa radom počeli da šiju i poklanjaju maske, a i posredstvom Opštinskog štaba je podeljeno nekoliko hiljada maski i rukavica. Građani Stare i Nove Pazove su humanost pokazali i u dve akcije dobrovoljnog davanja krvi, kada se uz poštovanje svih mera zaštite javilo više od 60 davalaca.

Veliki broj mladih i pripadnika srednje generacije prijavio se za volonterski rad u pružanju pomoći sugrađanima koji moraju da ostanu u kući, a apel za angažovanjem volontera i dalje kruži društvenim mrežama,. Kako se čulo na sednici Opštinskog štaba, volonteri svakog dana obave prosečno 50 usluga sugrađanima, bilo da se radi o nabavci hrane, lekova ili nečeg drugog. Pijaca u Saroj Pazovi ne radi, dva nedeljna snabdevanja starijih od 65 godina su protekla bez incidenata, prodajni objekti su solidno snabdeveni, a dovitljivi proizvođači povrća su se snašli pa počinje da radi i „onlajn pijaca”.

Dom zdravlja „Dr Jovan Jovanović Zmaj“ obezbedio je u startu režim rada u skladu sa propisanim merama zaštite od koronavirusa, formirane su posebne ambulante za pregled pacijenata sa respiratornim tegobama u Staroj i Novoj Pazovi koje rade od 7-20 časova svih sedam dana u nedelji i obezbeđeni su telefonski punktovi koji pacijente spajaju sa sestrama i tehničarima koji ih po potrebi spajaju i direktno sa izabranim lekarom, uz apel da ostanu kod kuće i pridržavaju mera samoizolacije i lične higijene. Javno preduzeće „Vodovod i kanalizacija” od ponedeljka je u svim naseljima staropazovačke opštine obezbedilo kontejne­re sa dezinfekcionim sredstvom na bazi natrijum hipohlorida koje građani mogu uzeti besplatno, uz apel da će sredstava biti dovoljno svakodnevno i da se ne uzimaju nepotrebne zalihe. Kontejneri sa dezinfekcionim sredstvom postavljeni su Staroj Pazovi na Trgu dr Zorana Đinđića, u Novoj Pazovi na pijaci, u Vojki ispred Doma kulture, u Krnješevcima ispred ambulante, u Golubincima, Surduku, Belegišu, Starim i Novim Banovcima i naselju Banovci Dunav kod mesnih zajednica.

Komunalci iz „Čistoće” redovno odnose smeće, a pojačana je briga o čistoći naselja, pa se radi na dezinfekciji i pranju ulica. Narodna kuhinja Crvenog krsta ne radi, ali su za korisnike obezbeđeni paketi namirnica. Kako veliki broj medicinskih radnika iz ove opštine radi na području Beograda, Opštinski štab je sa ASP „Lasta Srem” obezbedio vanredne autobuske linije za njihov prevoz do Batajnice. Centar za socijalni rad Stara Pazova je obezbedio telefonsku liniju za psiho-socijalnu pomoć građanima.

Dok veliki broj privatnih radnji i malih preduzeća ne radi, u ovoj opštini je dosta i onih koji rade i u vanrednim okolnostima pa su 1. aprila u Surduku asfaltirane dve ulice, Bosanska i Ilije Šašića. Iz Opštinskog štaba apeluju na sugrađane da što ozbiljnije shvate opasnost o koronavirusa, koriste mere zaštite, a posebno da ostanu kod kuće svi koji nemaju radne obaveze.

U samoizolaciji 550 povratnika

Od uvođenja vanrednog stanja uhapšene su i u skraćenom postupku procesuirane četiri osobe koje su kršile mere zabrane kretanja, a izrečene su im novčane kazne u iznosu od 120.000 dinara i 50 dana zatvora. Kako se čulo na sednici Opštinskog štaba za vanrednu situaciju merama samoizolacije obuhvaćeno je i 550 osoba koje su se vratile iz inostranstva. Policija svakodnevno proverava poštovanje izrečenih mera pozivanjem na kućne telefone tri puta dnevno, a ako se ne jave patrole odlaze u kućnu proveru. U početku, ocena je sa sednice Štaba, 12 odsto (njih 50-tak) se nije pridržavalo izrečenih mera, u Novoj Pazovi su dve osobe uhapšene zbog toga i upućene u karantin u Požarevac, a poslednjih dana poštovanje tih mera je mnogo odgovornije.

Sremski Portal / Dnevnik / A. Mali / Foto: Dnevnik (Aleksandra Erski)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.