Osuđenici dnevno sašiju i po 4.000 maski, ODREKLI SE I JEDNOG OBROKA NEDELJNO

Nekoliko muškaraca raspoređeno u dve prostorije sa zaštitnim maskama i rukavicama sedi mirno za šivaćim mašinama. Druga grupa, takođe u tišini, kroji i pegla beli i crni materijal, od kojeg njihove kolege potom prave zaštitne maske za lice.

Ovo je slika Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici, gde 30 osuđenika svakog dana, osim nedelje, od 7 do 19 sati, konstantno radi na proizvodnji zaštitnih maski, prvenstveno za zaposlene i lica lišena slobode u svim kazneno-popravnim zavodima i okružnim zatvorima u Srbiji. Višak, a odlazi bolnicama, domovima zdravlja, kriznim štabovima…

Reporteri „Blica“ dobili su ekskluzivnu priliku da se uvere kako izgleda proizvodnja maski. U zatvor u Sremskoj Mitrovici, kao i u ostale kazneno-popravne zavode retko ko može da uđe od kako je na snazi vanredno stanje. Posete osuđenicima bile su kontrolisane i uz maksimalnu zaštitu, a od juče su i zabranjene.

Na odeljenju za šivenje koje u zatvoru u Sremskoj Mitrovici postoji već godinu dana, 12. marta započeta je proizvodnja zaštitnih maski. Trideset osuđenika, od 25 do 40 godina prijavilo se dobrovoljno da daju svoj doprinos u suzbijanju epidemije Covid-19. Većina njih ranije je prošla obuku za krojače i šivače, a nakon što je proglašena epidemija, osuđenici koji su želeli da pomognu i obučeni su naknadno.

Raspoređeni su u dve prostorije, koje se često provetravaju. Ovi ljudi svakodnevno proizvedu gotovo 3.500 maski. Osuđenici su maksimalno zaštićeni, i sami imaju maske, na rukama rukavice, a prostorije u kojima rade dezinfikuju se na svaka dva sata.

U sve to uverili smo se i mi čim smo kročili na ulaz ove proizvodnje koja je mirisala kao bolnica. Zapravo, čitavo krojačko odeljenje ovog zatvora izgleda kao mala fabrika. Svaki od osuđenika u miru i tišini radi, a tu i tamo može se čuti neka šala.

Prema rečima upravnika KPZ Aleksandra Alimpića, prvih dana na odeljenju je radilo 18 osuđenika, da bi se ubrzo pridružilo još 12.

Mi proizvodimo jednokratne maske, kao i maske koje se mogu upotrebljavati više puta – kaže Alimpić.

Prema njegovim rečima, kada se pojavila potreba za maskama, ovaj Zavod se organizovao u rekordnom roku. Nabavili su i pet novih mašina za šivenje, uz pomoć privrednika ovog grada, ali i onih sa kojima sarađuju. Kako ukazuje, jedna žena im je čak i poklonila svoju mašinu.

Najveća zasluga za čitavu organizaciju pripada ženama koje vode to odeljenje. Kada je počela proizvodnja, prvi dan smo krenuli sa 300, a sada pravimo i do 4.000 maski dnevno. Ovde se radno vreme ne dovodi u pitanje, svaki dan se radi od 7 ujutru do 7 uveče. Samo nedeljom pauziramo. Sada nemamo vremena za odmor, sad je vreme za rad, red i disciplinu – ukazuje upravnik Alimpić.

Prema njegovim rečima, osuđenici su ti koji sami pokazuju inicijativu, a sledeće na čemu će raditi jesu zaštita za noge – zaštita za obuću, za glavu, ali i čitave skafandere.

Odrekli se jednog obroka za najsiromašnije

Kako navodi upravnik ovog zatvora, osuđenici su takođe pokrenuli inicijativu da se odreknu jednog obroka kako bi pomogli siromašnijem delu stanovništva, prevashodno penzionerima, ali i ostalim siromašnim ljudima.

To znači da nedelja posle podne kada treba da dobiju suvi obrok, on ide najsiromašnijima. Zajedno sa (gradskim) kriznim štabom Sremske Mitrovice mi smo svakako deo tima koji radi na tome, a to znači da je krizni štab obezbedio, pored našeg obroka, još ulje, so, šećer i brašno, tako da će u paketu dobiti i po kilogram od svega toga. Napravićemo ukupno 10.500 paketa – naglašava Alimpić.

Priključili se i ostali zatvori

Pored zatvora u Sremskoj Mitrovici, u proizvodnji maski učestvuju i zatvori u Nišu, ženski zatvor u Požarevcu, kao i KPZ Požarevac (Zabela). Prema informacijama koje posedujemo, u sva četiri zavoda dnevno se proizvede skoro 6.000 maski, a osuđenici se masovno javljaju da pomognu, makar pakovali maske, odnosili materijal, čistili krojački pogon… Takođe, suvog obroka nedeljom odreklo se čak 4.280 osuđenika iz najvećih kazneno-popravnih zavoda u Srbiji, kao i iz Okružnog zatvora u Novom Sadu (druge po veličini pritvorske jedinice u zemlji), kako bi oni bili preusmereni najsiromašnijima.

INFO 24 / Blic / FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.