Po porezu na zarade vidi se da privreda Rume radi

Prihodi rumskog budžeta za prvih šest meseci ove godine ostvareni su u iznosu od 857 miliona dinara, odnosno 36,55 odsto od plana, konstatovano je u izveštaju koji je usvojen na drugoj sednici Skupštine opštine u ovom sazivu.

U strukturi ostvarenih budžetskih prihoda najveće učešće imaju porez na dohodak, dobit i kapitalne dobitke sa ostvarenjem od 367 miliona dinara, od čega je porez na zarade 296 miliona dinara, transferi od drugih nivoa vlasti 285 miliona dinara i porez na imovinu 136 miliona dinara.

U istom periodu rashodi su iznosili 841 milion dinara, odnosno 34,22 odsto u odnosu na plan. U strukturi rashoda najveće učešće imaju osnovna sredstva 237 miliona dinara, rashodi za zaposlene 219 miliona i korišćenje usluga i roba 144 miliona dinara. Tekuća budžetska rezerva je korišćena u iznosu od 8,8 miliona dinara, a stalna rezerva u iznosu od 8,8 miliona dinara. Opština se u ovom periodu nije kreditno zaduživala.

Na punjenje buyeta uticala je situacija sa koronavirusom, pojasnio je predsednik opštine Slađan Mančić i ukazao da je trećem kvartalu situacija već mnogo bolja.

U ovom poslednjem kvartalu očekujemo dosta veći priliv s obzirom na neke investicije. Jedan oglas za prodaju određene površine u Rumskoj petlji smo raspisali, imaćemo prihode od prodaje imovine. Ono što je bitno je da su do prošle godine na prvom mestu bili transferi sa drugih nivoa, a sada su na prvom mestu prihodi i doprinosi od zaposlenih i to je naša politika, da privučemo investicije, zaposlimo ljude i da ti doprinosi pune naš budžet – rekao je Mančić. – Mi svaki budžet planiramo na realnoj osnovi. Imali smo prihodnu stranu prošle godine ostvarenu sa 92 odsto, rashodnu stranu sa 87 procenata. Tako je i ove godine.

Posle tih prvih šest meseci koje je obeležila epidemija, u rumski budžet slivalo se po danu po 20 miliona dinara, što se ranije nije dešavalo.

Ljudi su se opustili dobili subvencije od države, počeli su da uplaćuju, imali smo dnevne prilive od 20 miliona što pokazuje da je privreda radila i to je nešto što nam daje garanciju da ćemo i ovu godinu biti na nivou prošlogodišnje, bićemo sigurno zadovoljni – izjavio je Mančić.

Sremski Portal / Dnevnik / Foto: Opština Ruma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.