Šid će pomoći penzionerima s malim primanjima

U subotu će biti otvorena zelena pijaca u Šidu od 8 do 14 časova, odlučeno je na sednici Štaba za vanredne situacije. Opštinskom JKP „Standard” preporučene su obavezne mere zdravstvene i higijensko-epidemiološke zaštite na otvorenoj pijaci.

Od JKP „Standard” očekuje se da izvrši kompletnu dezinfekciju zelene pijace, napravi novi raspored sa dovoljnim rastojanjem koje će biti bezbedno za sve prodavce i potrošače na pijaci, koji su u obavezi da budu propisano zaštićeni, odnosno da nose maske i rukavice. Na svim ulazima u pijacu nalaziće se dežurni volonteri, koji će kontrolisati da li se poštuju sve mere zaštite, neophodne za nesmetan i bezbedan rad pijace.

Opština Šid otvorila je i dinarski račun za humanitarnu pomoć u borbi protiv koronavirusa i posledica prouzrokovanih novonastalom situacijom, a Štab za vanredne situacije opštine koji predvodi komandant i zamenik predsednika opštine Šid Zoran Semenović doneo je odluku da zbog velikog broja poziva i predloga za dostavljanje humanitarne pomoći da se otvori namenski dinarski podračun, koji će bit aktivan za vreme trajanja vanrednog stanja.

Na račun će fizička i pravna lica moći da uplaćuju novac za donacije za pomoć u borbi protiv koronavirusa i otklanjanja posledica prouzrokovanih novonastalom situacijom za najugroženije kategorje lica, koja će pomoć dobiti u vidu paketa, hrane, lekova i zaštitnih sredstava- kaže Semenović. -Svi koji žele da upute donaciju ili humanitarnu pomoć to mogu da učine putem računa broj: 840-5057741-33- OU Šid- sredstva donacije za otklanjanje stanja epidemije izazvane koronavirusom.

Osim toga, Opština Šid obezbedila je pomoć za penzionere sa primanjima manjim od 30.000 dinara uz podršku Pokrajinske vlade, preko Pokrajinskog sekreterijata za regionali razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. Penzioneri sa malim primanjima dobiće pakete, a Zoran Semenović kaže da je Opština Šid uz podršku Pokrajine obezbedila pakete koji sadrže prehrambene proizvode, hemiju, kao i sredstva za higijenu.

Ukupno 3.475 penzionera u šidskoj opštini dobiće ovih dana pakete na kućnu adresu – rekao je Semenović. -Zahvaljujem se i našim građanima što su ozbiljno shvatili situaciju i što se pridržavaju propisanih mera. U našoj opštini nije registrovan nijedan slučaj oboljenja od koronavirusa, a građani kojima je potrebna informacija i pomoć mogu pozvati na broj 022/712-122.

Ovlašćenjem do penzije

Isplata penzija radiće se uz posebna ovlašćenja, odlučio je Štab na sednici održanoj 25. marta. Građani koji do sada nisu ovlastili nikoga za podizanje penzija, mogu to da urade posebnim ovlašćenjem za lice koje će u njihovo ime i račun, uz posedovanje svoje i njihove lične karte, podići penziju. Izdavanje ovlašćenja daje se beskontaktno, poštujući distancu od dva metra, a nakon dostave penzije, neophodno je uraditi dezinfekciju ruku.

Primer ovlašćenja izdala je Narodna banka Srbije, ali se može sastaviti i u slobodnoj formi, uz obavezno navođenje ličnih podataka penzionera i lica koja se ovlašćuje, broja tekućeg računa, naziva banke i iznosa koji se isplaćuje, brojem i slovima. Ovlašćenje mora biti potpisano kako bi bilo prihvaćeno. Svi penzioneri koji ne ovlaste drugo lice za podizanje penzije, treba da pozovu kontakt telefon banke u kojoj imaju otvoren tekući račun i da navedu adresu i iznos koji žele da im se dostavi, a Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije. Svi penzioneri koji poseduju platne kartice, mogu ih predati osobi od poverenja, kako bi podigli penziju umesto njih.

Sremski Portal / Dnevnik / M. Stakić / Foto: Dnevnik (Vanja Fifa)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.