U KPZ Sremska Mitrovica stigle nove mašine za šivenje zaštitnih maski

U Kazneno-popravnom zavodu Sremska Mitrovica zahvaljujući donatorima stigle su još četiri mašine za šivenje na kojima će osuđenici moći da naprave više zaštitnih maski, kaže upravnik tog zavoda Aleksandar Alimpić.

Svakodnevno u toj ustanovi 18 osuđenika šije i kroji zaštitne maske kako za potrebe te ustanove tako i šire.

Dnevno u toj zatvorskoj jedinici proizvedu 1.000 maski, a zahvaljujući donatorima koji su im kupili još četiri mašine za šivenje moći će dnevno da proizvedu još 400 takvih maski.

Alimpić za TV Prva kaže da se sve više dobrovoljaca javlja da taj posao nauči kako bi ih dnevno izradili što više, a sada maske izrađuju osuđenici koji su ranije prošli obuku za šivenje i krojenje.

Kako kaže, proizvode tri tipa maske- za jednokratnu upotrebu, kao i dva tipa za višekratno korišćenje.

Nadam se da ćemo ovom proizvodnjom zadovoljiti kako naše potrebe za maskama u zavodu, ali i šire populacije u skladu sa mogućnostima – ističe on.

Na to su se odlučili kada su čuli da u bolnicama nema dovoljno maski kao i da ih nedostaje na tržištu i ponudili ih Štabu za vanredne situacije da ih raspodeli dalje po prioritetima.

Lica koja šiju maske su osuđena za lakša krivična dela, kaže Alimpić i dodaje da nije prvi put da zatvorenici pomažu u slučajevima vanrednih okolnosti i da su to činili i za vreme poplava 2014. godine.

– Bez ozbira što su osuđenici, pokazali su visok stepen patritozma i spremnost da se angažuju i izađu iz krize – istakao je Alimpić,

Dodao je da im znači i to što je predsednik Srbije pohvalio njihovu inicijativu i angažman.

Podseća da pored KPZ Sremska Mitrovica maske šiju i Kazneno-popravni zavodi za žene u Požarevcu, kao i KPZ u Nišu.

Važni telefoni

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije – Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235. Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“: 011 2684 566.

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim službama, Ministarstvo zdravlja uvelo je dodatnih 20 brojeva telefona za sve informacije o korona virusu.

Na ovom linku možete da pročitate spisak svih telefona širom Srbije za informacije o korona virusu.

Novi brojevi za putnike iz međunarodnog saobraćaja koji treba da budu u kućnoj izolaciji

Sremski Portal / Blic / FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.