U rumskim školama stigli besplatni udžbenici

Prva lokalna samouprava u Srbiji koja je obezbedila besplatne udžbenike sa sve osnovce je Opština Ruma.

Juče je isporučen prvi kontingent u četiri gradske škole, dok već danas počinje dostavljanje seoskim školama i područnim odeljenjima. Opština je za nabavku udžbenika izdvojila nešto više od 32 miliona dinara. Kupljeno je 3.029 kompleta knjiga, a Ministarstvo prosvete će za rumske škole obezbediti još 615. kompleta.

Svih 3.644 osnovca će dobiti udžbenike besplatno. Verujem da smo na taj način u velikoj meri pomogli mnogim roditeljima. Tu socijalnu politiku koju vodimo, tu mislim i na besplatan vrtić i besplatne udžbenike prošle godine za prvake ove godine za sve osnovce, planiramo da dogodine proširimo i na srednjoškolce, videćemo da li je to moguće i da li je izvodljivo – rekao je predsednik opštine Ruma Slađan Mančić i dodao da je najbitnije da će sva deca pred početak nove školske godine, u kakvim god uslovima da se nastava odvija, dobiti nove udžbenike.

Ovo nije prvi put da Opština izlazi u susret i da pomaže školama, napomenula je predsednica Aktiva direktora i direktorka OŠ „Zmaj Jova Jovanović” Žaklina Negovanović.

-Reakcije su više nego pozitivne, ova pomoć znači mnogo za porodični budžet. Svaka škola će spram svojih kapaciteta i toga koliko ima učenika organizovati nastavu uz poštovanje svih preporuka – rekla je Žaklina Negovanović.

Šefica Odeljenja za društvene delatnosti Bobana Maletić je podsetila da je nabavka udžbenika za svu decu bila veliki posao koji se radi još od aprila, kroz veliku javnu nabavku. Nije isključeno da će biti potrebno još kompleta zbog nekog vanrednog upisa ili preselenja iz nekih drugih opština, ali će se i to rešiti, kazala je Bobana Maletić.

Sremski Portal / Dnevnik / Foto: Opština Ruma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.