Uručene nagrade „Pečat varoši sremskokarlovačke“

U Sremskim Karlovcima, u bašti Muzeja i Brankovog kola, sa vinovom lozom i svežim crnim i belim stražilovskim grozdovima, danas su na Svečanom zatvaranju 49. Brankovog kola uručene prestižne nagrade „Pečat varoši sremskokarlovačke“ pesnicima Nedelјku Babiću, Danilu Jokanoviću, Milošu Jankoviću i Radmilu V. Radovanoviću.

Nagrade je uručio Nenad Grujičić, predsednik Brankovog kola, naglasivši značaj kontinuiteta i jedinstvene, katarzične lepote programa Brankovog kola u vreme pandemije koja je iz ležišta pomerila kulturu kao najznačajniji trag lјudske civilizacije.

U ime nagrađenih zahvalio je Miloš Janković ističući besmrtni pesnički značaj Sremskih Karlovaca, Branka Radičevića, Stražilova i Brankovog kola. Novi laureati su kazali po jednu svoju pesmu“.

„Pečat varoši sremskokarlovačke“ je jedna od najstarijih pesničkih nagrada u Srbiji i regionu, traje pedeset tri godine. Na samom startu, daleke 1967. godine uručeno je šest nagrada. Među dosadašnjim dobitnicima su Miodrag Pavlović, Matija Bećković, Rajko Petrov Nogo, Dara Sekulić, Dragan Kolundžija, Raša Popov, Novica Tadić, Milan Nenadić, Darinka Jevrić, Vojislav Despotov, Stevan Tontić, Đorđo Sladoje i drugi.

Na Svečanom zatvaranju kazivana je i pevana čuvena, i u narodu uveliko ukorenjena, pesma „Ukor“, u interpretaciji Danice Petrović i Katarine Popović, a čula se i pesma slične slave, „Devojka na studencu“. Nastupili su i daroviti mladi pesnici, đaci najstarije, čuvene „Karlovačke gimnazije“.

Sremski Portal / Tanjug / Foto: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.