Vojvođanski gradovi i opštine uoči izbora: Ruma i Irig

O tome šta je urađeno, a koliko posla još ima, za „Dnevnik” govore predsednik opštine Ruma, Slađan Mančić i predsednik opštine Irig, Stevan Kazimirović.

Bliže se aprilski izbori i podvlači se crta šta je sve urađeno za četiri godine. Činjenica je da se po Vojvodini mnogo ulagalo u sve oblasti, ali se Srem istakao po broju novih investitora, a samim tim i više radnih mesta. O tome šta je urađeno, a koliko posla još ima, za „Dnevnik” govore predsednici opština Ruma i Irig.

Ruma, Foto: Dnevnik.rs

Prvi čovek Rume Slađan Mančić kaže da su procedure za nove infrastrukturne projekte za ovu godinu već pokrenute i u prvoj polovini godine realizuju se projekti vredni 470 miliona dinara. Početak izgradnje kotlarnice na gas u naselju Tivol, realizacija druge faze uređenja centralnog gradskog jezgra, asfaltiranje važnih saobraćajnica, ravnomerno ulaganje u gradske i seoske mesne zajednice, uređenje parking-prostora iza Robne kuće samo su neki od projekata koji su obeležili ovu godinu.

Raspisane su javne nabavke za izgradnju nove kotlarnice na gas u rumskom naselju Solidarnost, kao i za kompletnu rekonstrukciju prometnih ulica 15. maja i 15. avgusta – kaže Mančić. – Izgradnja kotlarnice je prvi veliki infrastrukturni projekat koji će se realizovati u našoj opštini ove godine: vredan je 120 miliona dinara, finansiran iz opštinskog buyeta, a otvaranje tenderskih ponuda zakazano je za 13. mart. U ovom trenutku to je za našu opštinu jedan od prioritetnih, kapitalnih projekata jer je sistem daljinskog grejanja neophodno modernizovati. Decenijama ništa nije ulagano i jasno pokazujemo da želimo JP „Stambeno” da pomognemo da konsoliduje poslovanje, da građanima pruži kvalitetnu uslugu, ali i da mazut zamenimo ekonomski isplativijim i s ekološke strane prihvatljivijim prirodnim gasom.

Predsednik Opštine Ruma, Slađan Mančić, Foto: Dnevnik.rs

Izgradnja kotlarnice je prvi veliki infrastrukturni projekat koji će se realizovati u Rumi ove godine: vredan je 120 miliona dinara.

Za rekonstrukciju dveju ulica Ruma je takođe iz budžeta izdvojila 120 miliona dinara, a Pokrajina će, preko Uprave za kapitalna ulaganja, projekat finansirati s 200 miliona dinara.

Revitalizacijom ulica 15. maja i 15. avgusta napravićemo još jedan iskorak u uređenju putne infrastrukture u našem gradu, i u estetskom smislu i po pitanju bezbednosti i kvaliteta – kaže Mančić. – Te dve ulice su, posle Glavne ulice, najprometnije i najbrža veza od Iriga ka centru grada i dalje ka Sremskoj Mitrovici.

Mančić dodaje da će proceduru za još jedan značajan projekat lokalna samouprava okončati u prvoj polovini godine, a reč je o nabavci besplatnih uybenika za sve učenike osnovnih škola rumske opštine, projekat vredan 30 miliona dinara, što je, uz trogodišnji projekat besplatnog vrtića, jedna od inovativnih mera populacione politike u Rumi. Uz to, treba imati u vidu da su rumske industrijske zone i nove fabrike zaposlile ne samo radnike iz ove opštine već i iz drugih sremskih opština, te stanovnici opštine Irig u velikoj meri putuju na posao u Rumu.

Irig, Foto: Dnevnik.rs

Predsednik opštine Irig, Stevan Kazimirović kaže će u narednom periodu, kada su u pitanju investicije koje su započete, a nisu realizovane, akcenat biti stavljen na putnu infrastrukturu.

Biće urađen put Irig–Maradik na istočnoj strani opštine, ali završićemo i započeti put od Iriga ka Vrdniku, koji prolazi kroz Rivicu. Planiramo i završetak kanalizacione mreže, kao i izgradnju prečistača otpadnih voda u Irigu i Vrdniku – ističe Kazimirović. – I prošle godine smo radili na vodosnabdevanju, što nastavljamo i ove. Konkurisaćemo za još jedan bunar u Irigu, a lane je postavljen jedan i u Neradinu. U planu je i rezervoar u Krušedolu, te još jedan u Irigu, tako da konstantno radimo na poboljšanju vodosnabdevanja. Biće urađen put Irig–Maradik na istočnoj strani opštine, ali završićemo i započeti put od Iriga ka Vrdniku, koji prolazi kroz Rivicu. Planiramo i završetak kanalizacione mreže, kao i izgradnju prečistača.

Predsednik Opštine Irig, Stevan Kazimirović, Foto: Dnevnik.rs

Kazimirović podseća da su kapitalne investicije u prethodnom periodu bile gasifikacija opštine, a veliki novac uložen je i u rekonstrukciju gotovo svih ustanova obrazovanja.

Imamo u planu da radimo kompletnu rekonstrukciju i sanaciju opštinske zgrade u Neradinu, koja će biti pretvorena u vrtić, a iduće nedelje raspisaćemo javnu nabavku i za rekonstrukciju i sanaciju OŠ „Milica Stojadinović Srpkinja” u Vrdniku – kaže Kazimirović.

Sremski Portal / Dnevnik, Maša Stakić / Foto: Dnevnik.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.