150 godina škole u Noćaju: Vreme za obnovu

Škola u Noćaju ove godine obeležava veliki jubilej – 150 godina postojanja i rada. Pravo vreme da se objekat škole obuče u novo ruho i poboljšaju uslovi rada za sve njene đake, za nastavno i nenastavno osoblje.

Radovi na uređenju unutrašnjosti zgrade Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod“ u izdvojenom odeljenju u Noćaju startovali su nešto malo pre zimskog raspusta, a većina radova je u tom periodu i privedena kraju.

Izvođač svih radova je Kazneno popravni zavod Sremska Mitrovica, a kompletan repromaterijal obezbeđen je od strane lokalne samouprave grada na Savi.

Ono što prvo treba da naglasim jeste moja zahvalnost lokalnoj samoupravi i Zavodu što su se potrudili da urede unutrašnjost škole koja je, moram priznati, bila u prilično lošem stanju i da istaknem činjenicu da je dobar deo radova završen za vreme zimskog raspusta, tako da nismo mnogo ometali đake- kaže direktor škole Slađan Papić.

Radovi su, kako on objašnjava, obuhvatali kompletno krečenje unutrašnjosti objekta, učionica i pomoćnih prostorija. Zatim zamenu stolarije, odnosno vrata učionica na spratu škole, gde su takođe sređeni i podovi u svakoj od njih. Plafoni su spušteni kako u učionicama na spratu, tako i u izdvojenom delu škole u kojem su smešteni kabinet za tehnično i nekadašnja zbornica, a postavljena je i kompleno nova rasveta. U narednim danima biće postavljena i troja nova vrata u prizemlju škole. Takođe su sređene svlačionice u okviru fuskulturne sale, a najmanja učionica u školi dobila je i novi nameštaj, nešto manje klupe i police prilagođene ograničenom prostoru. Nameštaj je donacija školi od strane Kazneno popravnog zavoda.

”Na samom ulasku u školu imali smo jednu malu prostoriju namenjenu tetkicama i domaru, ona je bila izgrađena od neke iverice i već je bila u fazi raspad, međutim sada je to jedna sasvim drugačija prostorija i izgleda zaista jako lepo”priča dalje direktor.

Prema rečima Papića nakon uređenja učionica i pomoćnih prostorija potrebno je rešiti i “rak ranu” škole, odnosno sanitarni čvor.

“Malo je reći da je sanitarni čvor u lošem stanju i da pod hitno treba tim delom škole da se pozabavimo. On se mora kompletno rekonstruisati, jer svako manje saniranje neće rešiti  problem koji tamo imamo, a dovoljno je reći da je taj sanitarni čvor urađen pre 40 godina, kao i da ga koriste kako đaci, tako i nastavno, i nenastavno soblje. Toliko je dotrajalo sve, od pločoca, preko kanalizacije da nema svrhu popravljati ga. Projekat rekonstrukcije je već urađen i njime je predviđeno da imamo poseban sanitarni čvor za nastavnike, a poseban za đake, muški i ženski deo, kao i toalet prilagođen osobama sa invaliditetom. Vrednost ovog projekta, odnosno rekonstrukcije procenjena je na oko 1,8 miliona dinara, puno para, ali radi se o dugoročnom rešenju”, objašnjava direktor.

On kaže da je za sredstva već konkurisao kod Ministarstva prosvete, ali i da je u međuvremenu stupio u kontakt i sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, te da veruje da će projekat biti realizovan u nekoj bližoj budućnosti.

„Pored sanitarnog čvora, preostaje nam da rešimo i problem krova na objektu fiskulturne sale koji već duže vreme prokišnjava. On je po svemu sudeći izuzetno loše urađen te 2002/03. godine kada se izgradila sala. Njega što pre treba da saniramo, jer će prokišnjavanje da nam napravi dodatne troškove, stradaće pod u sali, instalacije, a evo izolacija je već počela da otpada, tako da ukoliko problem krova ne rešimo u skorije vreme kasnije ćemo imati potrebu za dodatnim ulaganjima da se sva šeta sanira“, kaže direktor.

On dodaje da su nadležni obećali rešenje i ovog problema u tekućoj godine, a pominje se još i mogućnost sanacije fasade i postavljanje izolacije na objektu škole.

Izdvojeno odeljenje Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod“ u Noćaju pohađa oko 150 učenika. Škola je osmogodišnja, a više razrede u ovom objektu pohađa i oko četrdeset učenika iz susednog Radenkovića.

Sremski Portal / Ozon.rs / Foto: Ozon.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.