Gojković otvorila novu izložbu o Savi Šumanoviću u Šidu

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković, otvorila je izložbu „Sava Šumanović i Crnke iz Parizaˮ u Šidu i istakla da je vrlo važno što postoji snage i volje u galerijama i muzejima da i dalje žive i da se posvete velikom radu – očuvanju kulturnog nasleđa i pružanju prilike da u ovim teškim vremenima uz pomoć umetnosti kakve su slike Save Šumanovića lakše prebrodimo pandemiju.

„Duboko verujem da je bilo neophodno da ovaj važan i nedovoljno poznat segment stvaralaštva našeg znamenitog slikara, bude dostupan javnosti. I to posebno imajući u vidu činjenicu da nam ‘osvetljava’ ovaj važan aspekt Šumanovićevog stvaralaštva, naše i evropske istorije umetnosti“, rekla je Gojković i dodala da je naš veliki umetnik Sava Šumanović i danas uzor i inspiracija mnogim mladim autorima.

Gojković je ukazala da se možda najbolje u delima pred nama vidi ta spona između ‘grada svetlosti’ i ove naše sredine.

„Ova izložba nas sve pomalo intrgira i iznova postavlja pitanje ko su misteriozne ‘Crnke iz Pariza’, koje je po sećanju na Pariz, kome se više nikada nije vratio, ovim delima oživeoˮ, rekla je Gojković.

Gojković je napomenula da je Sava Šumanović svoje slike stvarao u vreme krupnih previranja u Evropi. One su nam svedočanstvo da je svoju snagu i siguran zaklon našao u umetnosti, koja je sada pred nama.

„Upravo ta snaga sa kojom se Šumanović tokom čitavog svog života borio sa problemima i težinom vremena u kome je živeo, nama danas može da bude inspiracija da se nosimo sa izazovima današnjiceˮ, naglasila je Gojković.

Ministarka je ukazala da je zato važno da je i u ovim, za kulturu nimalo lakim trenucima, Galerija „Sava Šumanovićˮ odlučila da pruži značajan doprinos vidljivosti kulturnog nasleđa, kao i svog posvećenog muzejskog rada.

Gojković je rekla da će napori i projekti Galerije „Sava Šumanovićˮ u Šidu imati i ubuduće punu podršku Ministarstva kulture i informisanja.

„Jedan od pravaca daljeg razvoja ove ustanove, koji bi trebalo da sagledamo Ministarstvo i opština Šid, je mogućnost da Galerija dobije status republičke ustanove kulture, jer svojim programima i značajem celokupnog dela Save Šumanovića to svakako zaslužujeˮ, poručila je Gojković.

Gojković je naglasila i da kultura nije i neće biti po strani, te da ne samo veće izdvajanje za kulturu, čak i u ovom teškom vremenu pandemije, već i pokretanje mnogih novih projekata, nedvosmisleno ukazuju da kultura zauzima bitno mesto u našoj državi i društvu.

„Vlada i Ministarstvo kulture i informisanja čvrsto je opredeljeno da izdvajanja za oblast kulture budu povećavana u svakoj narednoj godini. Pre svega zbog toga što kultura je ono što jesmo i što nas određuje, kultura i njeni poslenici su ono po čemu Srbiju prepoznaju u svetuˮ, rekla je Gojković.

„Na nama je da čuvamo naše kulturno nasleđe, koje će biti za ponos budućim generacijama, a ova izložba je najbolji primer za toˮ, zaključila je Gojković.

Pored ministarke Gojković, otvaranju nove izložbe o Savi Šumanoviću u Šidu, prisustvovale su i govorile direktor Galerije slika „Sava Šumanovićˮ Vesna Burojević i autorka izložbe dr Dijana Metlić.

Sremski Portal / Tanjug / Foto: Ministarstvo kulture

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.