Higijena u romskim naseljima od izuzetne važnosti

Danas se obeležava Svetski dan Roma koji je ustanovljen na kongresu Međunarodne romske unije 1971. godine u Londonu na kojem je određen današnji naziv etničke zajednice Romi, himna “Đelem, đelem” i romska zastava. U vreme kada se država bori sa koronavirusom, Romi koji žive u nehigijenskim uslovima mogu predstavljati potencijalno širenje zaraze u takvim naseljima.

Borba za emancipaciju i ostvarivanje manjinskih prava kod Roma u Srbiji traje i danas, a posebnu pažnju treba obratiti na Rome koji žive u nehigijenskim uslovima u vremenu kada smo se suočili sa virusom KOVID-19, ističu nadležni u inđijskoj opštini koji se bave ovom populacijom.

Ni u staropazovačkoj opštini koronavirsu nije ušao u romska naselja, pre svega zahvaljujući urađenim na polju stanovanja u ovom delu Srema u prethodnom periodu.

„Za oko 6.000 Roma u Vojvodini biće obezbeđeni paketi pomoći, kao i higijenski paketi“, istakla je poslanica romske nacionalnosti u AP Vojvodini Jelena Jovanović.

Prema poslednjim podacima u Vojvodini živi preko 42.000 Roma od kojih blizu 3.500 u Sremu. Svetski dan Roma koji se obeležava 8. aprila ustanovljen je pre 49 godina i od tada ova etnička zajednička nosi naziv Romi, a imaju i svoju himnu i zastavu.

Sremski Portal / RTV

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.