Iz grada u Martince

Sela nisu ono što su ranije bila i sve više liče na gradove ali se život na selu za one koji se bave poljoprivredom ipak razlikuje od života u gradu. Mirniji način života privukao je i bračni par Stojnić da se iz Novog Sada sa dvoje dece presele u sremsko selo Martince i bave poljoprivredom.

Poljoprivredno gazdinstvo Stojnića vodi se na supruzi Marti a u plastenicima i radovima učestvuje cela porodica, od bake i deke do najmlađa tri člana porodice.

Posle rođenja drugog deteta Marta Stojnić sa prvim sinom i suprugom iz užurbanog Novog Sada dolazi u Martince kako bi započeli poljoprivrednu proizvodnju i imali mirnije mesto za detinjstvo dva dečaka.

Okolina porodice je u početku bila zbunjena jer nije često da neko poželi da se bavi poljoprivredom a da ima samo osnovno znanje o tome. Ipak, 5 godina kasnije trud se isplatio i Marta kaže da se nijednog trenutka nisu pokajali kaže Marta Stojnić, poljoprivrednica.

U januaru započinje ceo proces proizvodnje da bi se u martu i aprilu sadnice rasadile u plastenik. Na proleće, bave se prodajom rasade a ove godine koristili su i pomoć države poljoprivrednicima tokom prvog talasa Korone. Planiraju proširenje i još dva plastenika sa paradajzom a imaju i kreativne ideje.

Za pet godina bavljenja poljoprivredom dosta toga su naučili a pomoć im pružaju i agronomi sa kojim se konsultuju kad imaju nedoumice. Svoje proizvode pored e pijace prodaju i ispred porodične kuće na maloj tezgi a od gajenja povrća može solidno da se živi kažu Stojnići.

Sremski Portal / STV / Foto: STV

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.