Jubilarno izdanje Kulturne dimenzije – najdugovečnije emisije kulture

Javnom priredbom u petak je u Staroj Pazovi, u vreme redovnog termina za emitovanje, svečano obeleženo 2000. izdanje emisije „Kulturna dimenzija”, koju već skoro 43 godine uređuje i vodi novinarka Anđelka Mali.

Reč je o jednoj od najdugovečnijih radijskih emisija iz kulture u Srbiji. Autorka Anđelka Mali iz Vojke, bila je među pionirima lokalnog informisanja u staropazovačkoj opštini, jer je 1967.godine, kada je Petar Radivojević osnivao Radio Vojku (prvi lokalni radio u Sremu, drugi u Vojvodini) najavila prvi eksperiment i već skoro 53 godine se oglašava sa frekvencija lokalnog radija.

Ogromnu energiju, volju i znanje Anđelka Mali, koja je čitaocima „Dnevnika” poznata kao dopisnik iz Stare Pazove, uložila je u autorsku emisiju iz kulture zbog čega je i više puta nagrađivana. Svečanosti u prepunoj Pozorišnoj sali u Staroj Pazovi prisustvovala je Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama, te brojni kulturni poslenici, predstavnici lokalne samouprave, saradnici, prijatelji i slušaoci.

Čestitajući autorki veliki jubilej emisije iz kulture, na upornosti i energiji koju je uložila, Dragana Milošević je istakla da je u odnosu na dugogodišnje zamerke na račun slobode medija danas zadovoljna situacijom, iako uvek može više i bolje, a ono zbog čega je posebno ponosna je što je u poslednje tri i po godine za informisanje u Vojvodini kroz javne konkurse i projekte sufinansiranja buyet povećan za 120 miliona dinara. Da se ozbiljno brine o kulturi pokazuje i podatak da je od 1,9 milijardi dinara 2016. buyet za kulturu udvostručen, stigao je na četiri milijarde dinara.

Posebno sam ponosna na kapitalna ulaganja i u informisanju i kulturi. Posle 20 godina medijski radnici RTV dobijaju svoju zgradu, gradimo Narodno pozorište u Suborici, osnovali smo dve nove institucije, dva muzeja, obezbedili obnovu kulturnih institucija koje su 30 godina bile zanemarene. Naš sekretarijat je osnivač i brine o finansiranju 12 institucija kulture, a trudimo se da podržimo i prebogat nevladin sektor -naglasila je Dragana Milošević.

Generalni sekretar UNS Nino Brajović naglasio je značaj lokalnog informisanja, ali i težinu rada novinara u lokalnoj zajednici, a posebno u kulturi, koja nigde nema izuzetan status. Predsednik Skupštine opštine Stara Pazova Goran Jović, ukazao je da posle privatizacije medija, Opština kroz projektno finansiranje podržava „Kulturnu dimenziju” i da će to činiti i ubuduće. Ovom prilikom konstatovano je da je informisanje globalno dehumanizovano, pa i radijsko, a da „Kulturna dimenzija” predstavlja drugačiji primer.

Neko bi pomislio da je dosadno raditi decenijama iz nedelje u nedelju istu emisiju, ali Anđelka Mali kaže: „Gosti su nam u „Kulturnoj dimenziji”, pored armije kulturnih radnika i naših vrednih amatera, bili i najpoznatiji pisci, glumci, slikari, muzičari, zato nije bilo dosadno u kontinuitetu raditi ovu emisiju – kaže autorka Anđelka Mali. – Svaka emisija je imala svoje teme, zanimljive događaje i ljude, i bila izazov za sebe, bilo da je trebalo istraživati arheološke lokalitete na području opštine, evidentirati spomenike kulture u Sremu, njihovo stanje i ulaganje u obnovu, izvestiti sa koncerata od Surduka, do Novih Banovaca, stići na golubinačke Mačkare, sačuvati za potomstvo audio zapise Ive Andrića, Miloša Crnjanskog, Danila Kiša, sačuvati intervjue sa Desankom Maksimović, javiti se uživo sa likovnih kolonija.“

Autorki su čestitali i direktorka Narodne biblioteke „Dositej Obradović“ Dragana Milaš, Dragana Stević u ime Centra za kulturu Stara Pazova, sekretar Saveza amatera ove sremske opštine Petar Neranyić i Miloš Lazić, direktor RTV Stara Pazova kojoj lokalni radio pripada.

Svečanost povodom velikog jubileja emisije iz kulture, koja ide svakog petka od 17 časova na 91,5 mHz, uveličali su pesmom i instrumentalnim biserima upravo umetnici čiji je razvoj Anđelka Mali godinama pratila, kao što je muzičar svetskog glasa mr kontrabasa Ljubinko Lazić, pijanistkinja i profesorka klavira Ivana Todorović, violinistkinja i muzički pedagog Ana Zorić, Jaroslava Vršja Opavska, koja neguje slovačku pesmu i Dimitrije Jovanović, izuzetno talentovan učenik Muzičke škole mr Ljubinka Lazića iz Vojke.

Sremski Portal / Dnevnik, V. H. / Foto: Dnevnik

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.