Lončar: Odlažu se sve operacije koje nisu hitne, zahvati samo kod životno ugroženih! 3 telefona za psiho podršku!

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar za RTS je rekao da će se promeniti režim rada medicinskih ustanova, i da će se pregledati hitni slučajevi. Pored infektivnih klinika, Zemunska bolnica i bolnica “Dragiša Mišović” će se pretvoriti u bolnice za prijem pacijenta sa koronavirusom, ukoliko se broj bude povećavao, rekao je Lončar.

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji koronavirus ima 55 građana, sedam više nego juče.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za RTS da su pacijenti koji su pozitivni na koronavirus dobrog opšteg stanja, osim dva pacijenta u Novom Sadu koji se nalaze na respiratorima. 

Infektivne klinike ustanove od danas će obezbeđivati Vojska Srbije, jer će najveći udar biti na bolnice koje se bave pacijentima zaraženim koronavirusom.

“Mi smo napravili plan i program koje će bolnice preuzimati pacijente ukoliko se njihov broj bude povećavao. Nećemo ih mešatite, kada pacijent jednom uđe sa koronom, popunićemo celu bolnicu”, rekao je ministar.

Pored infektivnih klinika, u planu su bolnice “Dragiša Mišović”, Zemunska bolnica koje će se cele pretvoriti, zatim bivša hirurgija u Nišu, i bolnica plućne bolesti u Novom Sadu.  

Prema njegovim rečima, Vojska je tu kako bi zaštitila medicinsko osoblje.

“To su ljudi junaci ovog doba, oni sada rade jedan junačkim posao”, rekao je Lončar i dodao da se sve radi kako bi smanjili rizik i odmorimo ljude, jer ne znamo koliko će ovo trajati.

Prema njegovim rečima, domovi zdravlja će raditi po specijalnom režimu. Svim receptima se produžava se rok, pacijenti će moći da odu u apoteku i dobiće lekove, rekao je Lončar.

Takođe, domovi zdravlja će od danas izaći s novim brojevima telefona gde će lekari moći da stupe u kontakt s pacijentima. 

“Uvodimo i tri nove linije za psihološku podršku”, rekoa je ministar Lončar.

Sremski Portal / RTS / Foto: Printscreen

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.