Nova luka u Mitrovici na 10 hektara većoj površini nego sadašnja

Do kraja godine, prema najavama i prema planu Grada, trebalo bi da bude završena eksproprijacija zemljišta u Sremskoj Mitrovici, na kojem će biti izgrađena Luka u tom gradu, a što se očekuje da će finansirati Svetska banka.

Izrada Plana detaljne regulacije, urbanistički projekat arhitektonske razrade i ostala tehnička dokumentacija uslovi su koji moraju biti ispunjeni da bi novac Svetske banke bio odobren.

Plan detaljne regulacije Skupština Grada Sremska Mitrovica je usvojila, a prve mašine i radovi na predviđenoj lokaciji, gde sada funkcioniše Robno transportni centar (RTC) Luka Leget, u Gradskoj upravi tog grada očekuju već iduće godine.

Projekat Luke u Sremskoj Mitrovici vredan je viš od 20 miliona evra.

„Lučko područje će od ukupno 87 hektara, zauzeti 14 hektara, što žnači da će se od vlasnika zemljišta, a to je sada RTC Luka Leget, ekspropriatisati tih 14 hektara i pretvoriti u lučko područje. Sadržaj lučkog područja biće posebni delovi koji će biti obezbeđeni za prihvat rasutog materijala, žitarica, tečnih materijala i svih ostalih sadržaja“, rekla je Tanjugu direktorka JP Urbanizam Mirjana Vasut.

Na ovom prostoru planirana je izgradnja nove infrastrukture, a pored zemljišta opredeljenog za lučko područje, koje je u javnoj nameni, biće opredeljen i prostor u javnoj nameni za internu pristupnu saobraćajnicu državnom putu prvog B reda.

„Prvi konkretni poslovi koji će se ovde odvijati mogu se očekivati već iduće godine. To bi bilo opremanje onim minimumom pristupne saobraćajnice ka lučkom području“, kaže Vasut.

Sremska Mitrovica bi ovim projektom dobila novo lučko područje, gde će biti smešteni terminali za naftu, žitarice, deponije peska i šljunka, a tu bi bila smeštena i carina i rečna policija. Sve to doprinelo bi da taj grad postane logistički centar za rečni transport i doprinelo bi razvoju ove grane saobraćaja, naglašavaju u Gradskoj upravi.

Sadašnja luka u tom gradu nalazi se na oko 4,5 hektara površine, a proširenjem i dogradnjom nove, luka će biti smeštena na prostoru od 14 hektara.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, prošle godine je najavila da će Vlada Srbije uložiti oko 20 miliona evra u razvoj vodnog saobraćaja, pre svega uređenje rečnih korita Save i Dunava i modernizaciju luka.

Sremski Portal / Dnevnik

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.