Peti jubilarni gastro Srem “Osetite Srem svim čulima” u Staroj Pazovi

„Osetite Srem svim čulima“ je slogan pod kojim će se održati peta jubilarna manifestacija „Gastro Srem 2020.“ 28. i 29. avgusta 2020. godine na Trgu dr Zorana Đinđića u Staroj Pazovi.

Ono što će ovu manifestaciju učiniti posebnom jeste što će svi posetioci moći da probaju, ali i da dobiju recept kolača kojim je bio zaveden i zbog kog je u Golubince, mesto koje pripada opštini Stara Pazova, dolazio čuveni kompozitor Ludvig van  Betoven.

Ženet, lepa živahna plavuša i  supruga gardijskog kapetana Karla Greta, bila je prva ljubav Ludvig van Betvena, ali i nakon njene udaje, o njihovoj romansi svedoče stihovi koje joj je posvetio, a koji su nastali godinu dana pošto je postala supruga gardijskog kapetana.

Osim stihova, o ovoj romansi udate Ženet iz Golubinaca sa Betovenom svedoči i crtež u akvarelu „Dvorac u Golubincima 20. februara 1803.“ u kome je živeta sa suprugom, a koji je nastao 5 godina nakon njene udaje. Crtež se čuva među Betovenovim dokumentima u državnoj biblioteci u Berlinu.

Kao usponenu na ovu ljubav u Betovenovom muzeju u Bonu čuva se medaljon 5,9 x 6,1cm Ženet  d’ Hontat.

U kuvaru lepe plavuše koja je zavela čuvenog kompozitora nalazi se i recept kolača koji je spremala Betovenu. Na „Gastro Sremu 2020.“ biće otkriven recept ovog kolača.

Sremski Portal / indjijapazovavesti / Foto: indjijapazovavesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *