Prezentacija deonice novog auto-puta Ruma-Šabac

U okviru Javnog uvida u Nacrt Izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta I reda broj 21 Novi Sad-Ruma-Šabac i državnog puta I reda broj 19 Šabac-Loznica i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta I reda broj 21 Novi Sad-Ruma-Šabac i državnog puta I reda broj 19 Šabac-Loznica na životnu sredinu, danas je u Rumi prezentovana deonica auto-puta Ruma – Šabac.

Most na Savi je već krenuo da se radi, a po usvajanju plana i izrade projektne dokumentacije, kreće realizacija i deonice Ruma – Šabac, kaže Dubravka Pavlović, odgovorni planer, rukovodilac izrade Izmena i dopuna prostornog plana iz Jugoslovenskog instituta za urbanizam i stanovanje „Juginos“ iz Beograda.

Javni uvid traje do sledećeg petka, do 21. februara i u tom periodu treba da se podnesu pisane primedbe. Posle toga sledi javna sednica Komisije za planove Ministarstva, koja će biti takođe u Rumi, 4. marta, gde svako ko je podneo primedbu ima pravo da iznese neku dopunu i obrađivač će na svaku primedbu odgovoriti kako on smatra da se to pitanje reši i da li je moguće. Posle toga sledi zatvorena sednica Komisije na kojoj će se odlučiti kako će se koja primedba prihvatiti i u konačnoj verziji Plana izgledati„, kazala je Dubravka Pavlović.

Miroslav Marić, iz Instituta za puteve, koordinator između izrade projektne i planske dokumentacije napominje da je prethodnim Planom deonica Ruma – Šabac bila projektovana kao brza saobraćajnica, 100 na sat, te da je usled privrednih programa i razvoja Republike Srbije došlo je do inicijative da se na ovoj deonici izmeni auto-putski profil, da se brzina podigne na 130 km na sat.

Skratiće se vreme putovanja i protočnost saobraćaja i bezbednost će biti još bolja nego što je planirana. Auto-put će imati dve vozne trake, zaustavnu traku kao klasičan auto-put, biće ograđen ogradom, ukrštaji će biti denivelisani kako Zakon nalaže. Na projektu je predviđeno da se postojeća petlja u Rumi preprojektuje, da se uspostavi veza sa novom petljom u Hrtkovcima, a predviđene su i naplatne rampe na samim petljama„, rekao je Marić i dodao će se novim auto-putem od Rume do Šapca stizati za 15-20 minuta.

Na današnjoj prezentaciji svoje sugestije izneo je i rumsko Javno urbanističko preduzeće „Plan“.

Mi smo uzeli učešće kao i u prvoj deonici između Novog Sada i Rume. Kada je u pitanju trasa od Rume do Šapca naše sugestije su mahom vezane za deo puta uz industrujsku zonu Rumska petlja, jer ona mora biti pristupačna zbog velikog broja investitora„, izjavila je Milka Pavlović, direktorka JUP „Plan“.

Javna sednica komisije za javni uvid biće održana po završetku javnog uvida u sredu 4. marta 2020.god. sa početkom u 11,00 časova u konferencijskoj sali u Kulturnom centru Ruma ul. Veljka Dugoševića br. 102, Ruma.

Sremski Portal / ruma.rs / Foto: ruma.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.