Promocija novih sportskih odeljenja

U susret upisu ovogodišnjih osmaka u srednje škole su u novosadskoj Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” i u Mitro­vačkoj gimnaziji u Sremskoj Mitrovici održane promocije odeljenja za učenike s posebnim sposobnostima za sport.

Uče­nici osmog razreda na ovim promocijama mogli su da se informišu o novom konceptu i prednostima ovih odeljenja, kao i o predmetima koji će se u njima izučavati. Za njih je organizovana i prezentacija raznih sportova.

Pomoćnik ministra prosve­te za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić naglasio je u Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu da svake godine postoji veliko interesovanje učenika za sportska gimnazijska odeljenja, te da će u Beogradu od septembra broj odeljenja biti povećan sa šest na osam. Prema njegovim rečima, prednost ovih odeljenja je što će učenicima koji treniraju različite sportove biti omogućeno da redovno treniraju uz podršku predmetnih nastavnika.

Sada će trenažni proces koji učenici ovih odeljenja realizuju u svojim klubovima biti uračunat u nedeljni fond i škola će imati komunikaciju s klubovima i trenerima – rekao je Pašić. – Jako je bitno da ovi učenici nastave da se bave sportom, ali i da ne odustaju od škole, a ova odeljenja, uz kvalitetno obrazovanje, daju mogućnost nastavka obrazovanje na fakultetima, to jest pružaju veliki izbor đacima koji ih završe.

Prednost obrazovanja u ovim specijalizovanim odeljenjima od ove godine je i u tome što je broj učenika ograničen na 20, što omogućava efikasniji rad na časovima. Osim toga, primenom savremenih tehnologija učenicima će biti omogućeno da prate nastavu na daljinu kada su na klupskim ili reprezentativnim pripremama i sportskim takmičenjima tokom školske godine. Po­moćnik ministra je najavio da će učenici ovih odeljenja od septembra imati i dva nova premeta ,Sport i zdravlje i Sport i trening.

U Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” ovo će biti jedanaesta generacija učenika u sportskim odeljenjima i kao i do sada, upisaćemo jedno odeljenje, ali sada sa 20, a ne kao ranijih godina, sa 30 učenika-rekao je direktor najstrarije novosadske gimnazije dr Radivoj Stojković. – Svake godine imamo dva do tri puta više prijavljenih nego mesta, pa se takvom odzivu nadamo i ove godine. S obzirom na to da je u ovoj gimnaziji većina učenika u odeljenjima za talente za prirodne nauke, učenici sportskih odeljenja su nam dragoceni jer unose drugačije navike i time stvaraju balans neophodan u razvoju mladog čoveka.

Po rečima dr Stojkovića, u ovoj gimnaziji su do sada u sportskim odeljenjima đaci radili po programu prirodno-matematičkog smera, a od jeseni će raditi po novom planu i programu napravljenom specijalno za ova odeljenja, uz uvažavanje prakse u drugim zemljama i prilagođavanje našem obrazovnom sistemu. Taj program za jednu četvrtinu odstupa od redovnog gimnazijskog, a ta četvrtina usmerena je na podržavanje sporta. Pored smanjenog broja učenika u odeljenju i novih predmeta, velika novina je i to što će, kao i u ostalim odeljenjima za talente u ovoj školi, u nastavi u sportskim odeljenjima biće angažovani i stručnjaci s Univerziteta u Novom Sadu, a u ovom slučaju sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

Za sportska odeljenja osmaci će se, s potrebnom dokumentacijom iz svojih klubova, prijavljivati sledeći ponedeljak i utorak, 8. i 9. juna.

Ove godine odeljenja za učenike s posebnim sposobnostima za sport, ,pored ove dve gimnazije, u kojima su promovisana, u Vojvodini će imati i Gimnazija za talentovane učenike „Deže Kostolanji“ u Subotici, dok će ih u ostatku Republike , uz Sportsku gimnaziju u Beogradu imati i Užička gimnazija, Gimnazija u Novom Pazaru i niška Gimnazija „Deveti maj“.

Sremski Portal / Dnevnik / Foto: Dnevnik

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.