Rumski Zavičajni muzej ponovo se otvara za posetioce

U Zavičajnom muzeju Rume iskoristili su period primene mera zaštite od koronavirusa da urede prostorije i depoe, te da osveže postavku.

Vrata ustanove danas se otvaraju za posetioce, gde ih čeka nova etnološka postavka „Enterijer kuće vojvođanskog stila s kraja 19. i početkom 20. veka”.

Branislava Konjević
Branislava Konjević, Foto: Opština Ruma

Spavaća soba otkupljena je u Golubincima, a veoma vredna trpezarija otkupljena je iz privatne kolekcije Živka Sazdanića. Njegova supruga je poklonila muzeju porcelan koji se nalazi u trpezariji. Pokućstvo i svi ostali predmeti su deo etnološke zbirke Zavičajnog muzeja – kazala je direktorka Zavičajnog muzeja Ruma Branislava Konjević.

Praktično celo krilo Zavičajnog muzeja preuređeno je, a prepliću se istorijske, umetničke i etnološke postavke. Početkom marta otvorena je postavka starinske učionice, a otvoren je i izložbeni depo u kome su najrazličitiji predmeti muzejske vrednosti.

Juče u 19 sati, zakazano je otvaranje retrospektivne izložbe fotografija niškog umetnika Ivana Hadži Zdravkovića „Al ima ljubavi moje”, a za 25. jun planira se promocija dva broja muzejskog Zbornika. Uskoro će biti predstavljena i monografija „Spomeničko nasleđe Ruma”, koju je Zavičajni muzej izdao uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i Opštine Ruma. Povodom predstavljanja monografije biće postavljena i izložba spomeničkog nasleđa.

Muralisti na likovnoj koloniji

Likovna kolonija „Borkovac” biće ovog leta drugačija. Podstaknuti mladim stvaraocima koji po Rumi oslikavaju murale, organizatori likovne kolonije odlučili su da u njenom radu učestvuju i muralisti.

Naravno njihovi radovi neće moći da se izlože u muzeju, ali svakako princip nastanka, ideje, nacrta i crteža biće prikazan i na izložbi – zaključila je Branislava Konjević.

Direktorka je najavila da će uskoro početi uređenje dvorišnog prostora muzeja, te će se letnji programi održavati u obnovljenom lapidarijumu. Muzej zajedno sa Kulturnim centrom, Gradskom bibliotekom i Turističkom organizacijom u julu i avgustu organizuje Kulturno leto.

Zavičajni muzej je pozvao sve građane da stare predmete, koji im zauzimaju prostor ili im uopšte ne trebaju, donesu u muzej gde će kustosi utvrditi ima li predmet muzejsku vrednost i ako ima uvrstiti ih u zbirke. Sa građanima će biti potpisan ugovor i pored svakog takvog predmeta biće napisano ko ga je poklonio.

Sremski Portal / Dnevnik / Foto: Opština Ruma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.