Septembar u znaku onlajn „Pećinačkog kulturnog leta“

Šesto po redu „Pećinačko kulturno leto“ koje organizuje Kulturni centar ove godine održava se online tokom septembra meseca, a svi planirani programi emituju se putem zvaničnog Youtube kanala koji je nedavno pokrenut.

Generalni pokrovitelj jedne od najvećih kulturnih manifestacija u opštini Pećinci je lokalna samouprava koja je i ove godine, kada se navršava 6 decenija od kako je ustanovljena, izdvojila značajna sredstva za realizaciju kultuno – umetničkih i obrazovnih saodržaja, istakao je predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić.

„Drago mi je što je Kulturni centar u situaciji kada se suočavamo sa emidemijom izazvanom koronavirusom iznašao načina da realizuje programe u oviru Pećinačkog kulturnog leta. Lokalna samouprava svake godine izdvaja sve veća sredstva kada je u pitanju ova manifestacija i tako će biti i u narednom periodu pogotovu kada se govori o ulaganju u decu i mlade, kojjima inače posvećujemo veliku pažnju kroz niz mera aktivne populacione politike i slično. Želimo da ovu populaciju privučemo da se što više bave kulturnom i sportom, a to mogu u ustanovama kulture i sportskim organizacijama u našoj sredini i time im omogućimo kvalitetno provedeno vreme i sadržaje“, kazao je Đokić.

Direktor pećinačkog KC-a Jovan Devrnja istakao je da se prethodnih meseci pažljivo pratila epidemiološka situacija, te da je odluka pala da se na ovaj način realizuje Pećinačko kulturno leto.

„S obzirom na epidemiološku situaciju s kojom se suočavamo, ove godine smo se odlučili da smanjimo obim programa što ne znači da su meštani naše opštine uskraćeni za kulturno – umetničke i obrazovne sadržaje, s obzirom da smo za njih pripremili nekoliko koncerata i pozorišnu predstavu. Sve programe smo snimili uz minimalan broj učesnika na otvorenom prostoru u Pećincima. Putem našeg Youtube kanala svi sadržaji biće pristupačni za sve poštovaoce kulture u svih 15 naselja i šire“, rekao je direktor pećinačkog KC-a Jovan Devrnja.

Već u nedelju 6. septembra od 20 časova putem zvaničnog Youtube kanala najmlađi su uživali u kompozicijama iz animiranih filmova Volta Diznija koje je izvela mlada vokalna solistkinja, pozorišna i glasovna glumica Irina Arsenijević iz Šimanovaca uz pratnju Kvarteta „Maestre“ iz Sremske Mitrovice. Inače, šesnaestogodišnja Irina je učenica srednje Muzičke škole „Stanković“ u Beogradu, oprobala se u značajnjim muzičkim takmičenjima u zemlji, a beogradskoj i novosadskoj publici poznata je po glavnim ulogama u mjuziklima „Eni“ i „Petar Pan“. Inače, Irina se bavi i glumom i sinhronizacijom animiranih i igranih filmova na srpski jezik („Mala gospođica Dulitl“, „Ralf rastura Internet“, „Aladin“, „Snežana i sedam patuljaka“, „Zlatokosa i razbojnik“).

Online Pećinačko kulturno leto nastavilo se već sledeće nedelje, 13. septembra u istom terminu na zvaničnom Youtube kanalu kada je premijerno emitovan Koncert duhovne i etno muzike u okviru kojeg se predstavila apsolventkinja Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu na odseku za dirigovanje Bojana Radivojević iz Brestača, u klasi profesora Bojana Suđića, uz pratnju bas – baritona Nedeljka Anđelića i soprana Tamare Topalović, a povodom jubileja 500 godina od smrti Svete Majke Angeline, koja je jedno vreme boravila u Kupinovu. Inače, dvadesetdvogodišnja Bojana svoju profesionalnu orijentaciju usmerava ka duhovnoj muzici čemu u prilog svedoči i njena pozicija asistenta pri pevačkom društvu Hrama Svetog Save u Beogradu.

Ljubitelji tvrđeg zvuka treće nedelje u mesecu, 20. septembra imaće priliku da prate koncert EX-YU rok muzike na kojem će nastupiti Lidija Domazet iz Šimanovaca, koja je svoje muzičko obrazovanje stekla u Zagrebu na odseku za solo pevanje i klavir i učestvovala u jednom od najpoznatijih muzičkih takmičenja „Nikad nije kasno“, a tokom koncerta prate je članovi “Login benda“ iz Dobanovaca.

Poslednje nedelje u mesecu, 27. septembra ljubitelji pozorišne umetnosti imaće priliku da pogledaju komediju „Ženska posla“ nastalu u okviru projekta „Pozorište na selu“ po tekstovima Duška Radovića u režiji Slobodana Stankovića u kojoj igraju članice Dramske sekcije pećinačkog KC-a Merima Radivojević, Jelena Nedeljković i Katarina Dobrić.

NEDELJA 06.09.2020.

KONCERT POSVEĆEN KOMPOZICIJAMA IZ ANIMIRANIH FILMOVA VOLTA DIZNIJA

IRINA ARSENIJEVIĆ I KVARTET „MAESTRE“ SREMSKA MITROVICA

NEDELJA 13.09.2020.

KONCERT DUHOVNE I ETNO MUZIKE

BOJANA RADIVOJEVIĆ UZ PRATNjU NEDELjKA ANĐELIĆA I TAMARE TOPALOVIĆ

NEDELJA 20.09.2020.

KONCERT EX-YU ROK MUZIKE

LIDIJA DOMAZET I „LOGIN BEND“ DOBANOVCI

NEDELJA 27.09.2020.

KOMEDIJA „ŽENSKA POSLA“

DRAMSKA SEKCIJA KULTURNOG CENTRA PEĆINCI

TEKST: DUŠKO RADOVIĆ / REŽIJA: SLOBODAN STANKOVIĆ

IGRAJU: MERIMA RADIVOJEVIĆ, JELENA NEDELjKOVIĆ, KATARINA DOBRIĆ

Sremski Portal / RTV / Foto: RTV

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.