Šid objavio adresu i druge lične podatke obolele od virusa korona, Poverenik pokreće nadzor

Štab za vanredne situacije u Šidu objavio je identitet prve osobe zaražene virusom korona u ovom mestu i time narušio zakonom zaštićene podatke o ličnosti pacijenta, zbog čega je Poverenik za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenuo nadzor.

Naime, Štab za vanredne situacije opštine Šid juče je na svojim javnim platformama – zvaničnom sajtu, Fejsbuk stranici, pa čak i na instagram profilu, objavio ne samo inicijale prve osobe zaražene virusom korona u Šidu, već i radno mesto, godine i ulicu u kojoj ova osoba živi.  Čak je zamenik predsednika opštine i komandant kriznog štaba u Šidu Zoran Semenović u snimku postavljenom na Fejsbuk stranici izneo ove podatke o identitetu pacijentkinje. 

Prva obolela je medicinska sestra na Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici koju, kao i svakog pacijenta u Srbiji, štiti Zakon o zaštiti pacijenata, prema kojem je prekršaj objaviti lične podatke i tako ga nezakonito dovesti u vrlo ugroženu situaciju. Iako informacija da je u pitanju medicinski radnik nije dovoljna da se osoba identifikuje (i može da posluži u analizi širenja infekcije), njeni inicijali, te adresa stanovanja, sigurno su dovoljni.

U instituciji Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti kažu za 021 da će pokrenuti nadzor u ovom slučaju.

Prema Zakonu o pravima pacijenata, a koji se odnosi na pravo na poverljivost podataka o zdravstvenom stanju pacijenta, podaci iz medicinske dokumentacije su posebni osetljivi podaci. Neovlašćeno iznošenje ovakvih osetljivih podataka kažnjava se novčanim kaznama. Medicinske podatke štiti i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

SHARE: Ovakav potez ne iznenađuje

Kako za 021 navodi direktor SHARE Fondacije Danilo Krivokapić, pravo na zaštitu podataka o ličnosti jednako se moraju poštovati i za vreme vanrednog stanja.

„U ovom slučaju, javnosti su izneti podaci o zdravstvenom stanju koji se po našem zakonu tretiraju kao posebna kategorija podataka za koje su propisane posebni, stroži uslovi za obradu koji svakako nisu ispunjeni u ovoj situaciji. Sama činjenica da su korišćeni inicijali nikako ne opravdava ovu situaciju, obzirom da su navedeni godine, tačna pozicija i adresa te je ova osoba svakako lako odrediva za svakoga ko živi u Šidu. Nadležni organi širom sveta, pa i naš Poverenik, apelovali su da se podaci o zdravstvenom stanju zaraženih sa COVID-19 ne objavljuju jer to nije u skladu sa pravnim standardima, te može dovesti do stigmatizacije obolelih. Ipak, imajući u vidu nizak nivo svesti kada je u pitanju pravo na zaštitu podataka o ličnosti u Srbiji, ovakav potez ne iznenađuje previše“, navodi Krivokapić.

Kako dodaje, u Srbiji su se u početku ove situacije iznosili podaci o svim bolestima i dijagnozama preminulih od COVID-19, pa je tek nakon apela Poverenika prekinuto sa ovom praksom.

„Borba protiv epidemije svakako ne opravdava sva sredstva, te prilikom svako obrade podataka o ličnosti u ovu svrhu državni organi moraju da se vode svim principima iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti kao što su zakonitost, poštenje, minimizacija i poverljivost“, zaključuje Krivokapić.

U Opštini Šid još uvek nisu za 021 objasnili zbog čega su prekršili zakon i dovelu pacijentkinju, zdravstvenu radnicu koja nije javni funkcioner niti na drugom položaju, u ovako ugrožavajuću situaciju.

Naša redakcija nije pružila linkove ka objavama kako bi zaštitila identitet pacijentkinje i medicinske sestre. Prilažemo skrinšotove sa izbrisanim ličnim podacima.

Sremski Portal / Gorica Nikolin / Foto: Pixaby

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.