ŠID: Prispele obaveze, a prihodi manji

Po hitnom postupku održana je sednica Skupštine opštine Šid u sali Kulturno obrazovnog centra, koju je otvorio predsednik SO Velimir Ranisavljević, a glavna tema bila je podizanje kratkoročnog kredita u iznosu od 50 miliona dinara, zbog koronavirusa. Osim predloga za zaduživanje, pred odbornicima ove sremske opštine našli su se predlozi o izmenama i dopunama odluke i o budžetu za ovu godinu.

Prema rečima Zorana Semenovića, zamenika predsednika opštine, zbog novonastale situacije vezane za sprečavanje pojave, širenja i suzbijanja zaraze kovid-19, Opština Šid ostvaruje manji obim prihoda od planiranog i nije u mogućnosti da preuzete i već dospele obaveze ispunjava u skladu sa rokovima dospeća.

Zbog toga će Opština morati da podigne kratkoročni kredit u iznosu od 50 miliona dinara, te je i sazvana sednica po hitnom postupku kako bi odbornici mogli da usvoje odluku o zaduživanju Opštine Šid, kaže Semenović. Neophodno nam je tih 50 miliona dinara kako bismo nastavili normalno da funkcionišemo, jer je došlo do smanjenja priliva izvornih prihoda Opštine Šid, pre svega, doprinosa plata i zaposlenih i smanjenja naplate poreza na imovinu.

On dodaje da ne bi opterećivali zaposlene radnike u opštini i vršili pritisak na građane oko naplate poreza, Opština će kratkoročnim kreditom uspeti da sredi finansije i nastavi sa normalnim funkcionisanjem.

Odbornici su tokom sednice razmatrali i izmenu odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u Opštini, kako bi se ubrzala procedura prijema u radni odnos, kao i predlog poslovnika SO Šid o radu u slučaju neposredne ratne opasnosti, vanrednog stanja ili vanredne situacije kako bi se omogući rad Skupštine u izuzetnim okolnostima kada je sazivanje i održavanje sednica onemogućeno ili otežano, a sa tim i samo funkcionisanje lokalne samouprave.

Sremski Portal / Dnevnik / Foto: Dnevnik

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.