Sremska Mitrovica: Neimari i paori uveliko rade

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader kaže da su imali ukupno 25 lica zaraženih virusom, od kojih je devet osoba izlečeno, tako da u gradu imaju 16 zaraženih osoba.

Samo jedna osoba se trenutno nalazi u kovid bolnici. U regionu Srema trenutno se 553 osobe nalaze u samoizolaciji, od kojih je 115 iz Sremske Mitrovice. Prema podacima MUP-a u regionu Srema podignuto je 55 krivičnih i 235 prekršajnih prijava – kaže Sanader. -Imamo dovoljno zaštitne opreme i trudimo se da maksimalno podignemo nivo bezbednosti zaposlenih koji imaju kontakt za građanima. Pre svega je važno da zaštitimo one koji su najviše na udaru, pripadnike policije i zdravstveno osoblje, što smo do sada uspeli.

Građani Sremske Mitrovice pridržavaju se mera koje propisuju nadležni organi, tvrdi gradonačelnik i ističe da su ponosni na odgovornost, savesnost i solidarnost Mitrovčana tokom celokupnog trajanja vanrednog stanja usled epidemije.

Paketi pomoći penzionerima sa nižim penzijama od 30.000 dinara su podeljeni u svim mesnim zajednicama i naseljenim mestima.

U pitanju je 10.500 penzionera koji su najugroženiji ovom situacijom. Nastojali smo da se podela sprovede na bezbedan način uz upotrebu maski i rukavica i uz minimalan kontakt sa građanima. Utisci sa terena su pozitivni, a penzioneri su istakli da im je važno što su državne institucije i lokalna samouprava posebnu pažnju usmerili na najstariju populaciju koja je i najugroženija- kaže gradonačelnik Sremske Mitrovice.

Kad je reč o dozvolama za kretanje poljoprivrednika u naseljenim mestima i starosnoj granici, Sanader napominje da poljoprivrednici mlađi od 70 godina mogu slobodno na njive i u ovoj grani privrede ne sme biti zastoja.

Ono što možemo da vidimo na našim poljima jeste da je sezona u punom jeku, sve agrotehničke mere se sprovode kao da nije na snazi vanredno stanje. Nadležno ministarstvo se pokazalo kao izuzetno organizovano u kriznim trenucima i za kratko vreme je uspostavljen sistem dozvola za kretanje i za vreme policijskog časa, ali je organizovana i e-pijaca koja je omogućila plasman poljoprivrednih proizvoda u periodu dok nisu radile lokalne pijace – kaže Sanader.

Prekid rada u pogonima

Brojne firme koje rade na ovom području prekinule su rad zbog nemogućnosti plasmana proizvoda i privremeno prekunutih aranžmana usled stanja prvirede u celoj Evropi i svetu.

Mnogi radnici su na plaćenom odsustvu i kolektivnim godišnjim odmorima. Nadamo se da će biti što manje otpuštanja radnika i da će se privreda što pre oporaviti i vratiti na onaj nivo od pre proglašenja vanrednog stanja, a sigurni smo da će i država stati iza privrednih subjekata – smatra Sanader.

Kad su u pitanju mere zaštite radnika u kompanijama koje i dalje posluju, kontrola je pre svega u nadležnosti Republičke inspekcije za zaštitu na radu.

Ali tu su i naše službe komunalne, sanitarne inspekcije koje su obilazile i gradilišta privatnih investitora i koje nisu nailazile na nepoštovanje propisanih mera – tvrdi Vladimir Sanader.

Dok traje borba protiv epidemije koronavirusa, radovi u okviru većih investitorskih zahvata nisu prekidani.

Zadovoljni smo dinamikom radova na gradnji škole u Sremskoj Mitrovici, te vrtića u Laćarku. Radovi nisu prekidani i poštovane su sve bezbednosne mere kako bi se smanjio rizik po zdravlje radnika, što je donekle usporilo i otežalo posao građevincima, ali to je i prirodno u ovoj situaciji – veli Sanader.

U Laćarku radovi na vrtiću teku izuzetno dobro, izlivena je betonska ploča iznad sprata, a polako pristižu i elementi krovne konstrukcije čije se postavljanje uskoro očekuje.

Foto: Grad Sremska Mitrovica

Na novom objektu Osnovne škole „Jovan Popović“ završeni su svi zidarski radovi i postavljena je PVC fasadna stolarija. Trenutno se izvode radovi na termoizolaciji hodnika, radi se i postavljenje sistema grejanja i ostalih instalacija unutar objekta- kaže gradonačlnik Sremske Mitrovice.

Od uvođenja vanrednog stanja u Sremskoj Mitrovici funkcioniše kol centar za pomoć starijima od 65 godina, ali i za pružanje svih neophondih informacija građanima. Volonteri kol centra angažovani su za dopremanje namirnica, lekova i ostalog što je neophodno građanima koji nisu smeli da napuštaju svoje domove. Pored ovoga u mesnim zajednicama deljeno je sredstvo za dezinfekciju natrijum-hipohlorit, kao i podeljeni paketi najugroženijim penzionerima.

Sanader ističe da su im na raspoganju više nego dovolje količine sredstva za dezinfekciju, koje su čak i donirali ugroženim lokalnim samoupravama.

Redovno radimo dezinfekciju javnih površina, ustanova, kao i zgrada kolektivnog stanovanja. Velike količine ovog sredstva podeljene su i našim građanima koji rade dezinfekciju svojih domova, a izlazili smo u susret i fabrikama koje su nastavile sa radom i kojima smo takođe dali potrebne količine natrijum-hipohlorita – kaže Sanader.

Sremski Portal / Dnevnik / Maša Stakić / Foto: Grad Sremska Mitrovica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.