Vitezovi na sedmom Vidovdanskom saboru u Rumi

Kako je već godinama ustaljeno, uoči Vidovdana, u Gradskoj kući u Rumi organizovan je prijem za članove „Akademije vidovdanskih vitezova srbskih“ i borce i porodice palih boraca na Paštriku i Košarama na Kosovu i Metohiji.

Prilika je to da se govori o onima koji su dali život i koji su se borili za očuvanje srpstva na Kosovu i Metohiji, kao i da se nikad ne zaboravi značaj Vidovdana koji je srpski i duhovni i svetovni praznik.

U Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Rumi održana je tribina pod nazivom „Košare i Paštrik – bitka koja traje“, na kojoj su bili učesnici pomenutih bitaka, ali i Veselin Šljivančanin, penzionisani oficir JNA. Tom prilikom dodeljene su statue preživelim i posthumno palim borcima. Posthumno su statue dodeljene braći Milić, kapetanu Prve klase Krunoslavu Ivankoviću, vodniku Prve klase Ivanu Vasojeviću Jaguaru i vojniku Vukomanu Tešoviću. Statue su primili članovi porodica palih junaka, koji su složno poručili da je sloboda najvrednija, ali i najskuplja, a dok se budemo sećali palih junaka, oni će živeti.

Statue su dodeljene i Davoru Štefaneku (statua uručena njegovom bratu), reprezentativcu u rvanju i predsedniku Sportskog saveza Srbije, vojniku Darku Trifunoviću Anđelkoviću koji je naglasio da je svojevremeno ćutanje države o Košarama, teže palo mladim borcima, nego sam rat. Priznanje je uručeno i kapetanu u penziji Saši Petroviću Mambi, potpukovniku u penziji Dragutinu Dimčevskom i brigadnom generalu Stojanu Konjikovcu. Priznanje je dobio pesnik Aleksandar Nikolić – Srpski vuk.

Uoči dodele priznanja pročitano je i pismo koje je svojim saborcima poslao general Nebojša Pavković, podsetivši da srpskog vojnika uvek vodi moral i viteški duh.

Sedmu godinu zaredom smo sa učesnicima svih tih borbi i porodicama nastradalih. Mislimo da je to nešto što je potrebno ovom gradu u znak sećanja na sve te vitezove, na sve te heroje koji su učestvovali, koji su položili život i koji su sada sa nama u ovoj priči. Slogan današnje tribine je „Mrtve ne zaboravite, žive pamtite”, tako da je to za naš narod priča koja traje još od Kosovskog boja – rekao je Novica Todosijević, predsednik i osnivač Udruženja građana „Akademija vidovdanskih srbskih vitezova”.

Na tribini je rečeno da je zaborav najveći neprijatelj naše nacije, zato je važno čuvati sećanje na pale heroje, ali i ukazivati dužno poštovanje prema onima koji su preživeli. Zbog toga se neguje tradicija srpskog viteštva i Vidovdana, rekao je profesor Milan Vukelić, oficir specijalne jedinice u penziji.

Zalažem se da širimo istinu o našim herojima, poginulim, ranjenim, preminulim, tako i o živima koji su i danas među nama, koji su nam uveličali današnji praznik – rekao je Vukelić.

Gramatu kao znak zahvalnosti u ime Opštine Ruma primili su Stevan Kovačević, predsednik Skupštine opštine Ruma i Dušan Ljubišić, načelnik Opštinske uprave.

Opština Ruma podjednako je opredeljena za razvoj i modernizaciju, koliko i za negovanje tradicionalnih kulturnih i istorijskih vrednosti našeg naroda. Svakako da je viteštvo jedno od obeležja srpskog etnosa i Akademija srpskih vitezova neguje kodeks viteštva u srpskom narodu. Nama je drago da možemo da ih ugostimo i zahvalimo na naporima koje čine, ne samo na negovanju srpskih viteških vrednosti, nego i na negovanju sećanja na herojstva i iskazanu hrabrost srpskih vojnika tokom oslobodilačkih i odbrambenih ratova – rekao je Stevan Kovačević.

U Velikom parku u Rumi održan je i viteški turnir, koji je okupio streličare i mačevaoce, koji su prikazali stare srpske viteške veštine. Manifestaciju su muzički upotpunili Srpsko pevačko društvo u Rumi, profesor harmonike Damir Vasiljević Toskić sa učenicima OMŠ „Teodor Toša Andrejević“ i guslar Vukman Boričić.

Sremski Portal / Dnevnik / Foto: ruma.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.